DE KRUITTUIN

De kruittuin is een tijdelijke creatieve groenruimte grenzend aan de kruitfabriek. Ze kwam tot stand met de steun van 4 partners: VLM, Stad Vilvoorde, Vilvoorde development en de kruitfabriek bvba en werd ontworpen en gerealiseerd door Studio Surplus. Met de kruittuin willen we stedelijk groen in al zijn facetten belichten. We willen mensen inspireren om te experimenteren met groen. Een plaats om te vertoeven, proeven, spelen en te genieten. 

RESULTATEN

  • Urban Farming: een plek met 24 plantenbakken geadopteerd door verenigingen, bezoekers, buurtbewoners, een restaurant, enz... hier wordt visueel getoond aan mensen dat ze met weinig ruimte veel kunnen creëren.
  • Co-creatie: alle planten werden samen met geïnteresseerden aangeplant. Het onderhoudt gebeurt door een lokale afdeling van JNM en de bakken zijn geadopteerd. Kortom de Kruittuin is plek voor iedereen. Op 2 momenten tijdens de opbouw werden er workshops georganiseerd om de Vilvoordenaar de betrekken bij de bouw van deze tuin. 
  • Speelbaar groen: In het ontwerp van de tuin werd ruimte gelaten voor sport, spel en ontspanning. Zo kunnen de kinderen een avonturenparcours doorheen heel de tuin volgen en verpozen op het piratenschip. Daarnaast kan er spelmateriaal worden uitgeleend in de bar van de kruit fabriek. 
  • Eetbaar groen: Verschillende perken hebben een eetbaar thema: cocktails, eetbare bloemen en eetbaar onkruid. Aan de hand van planten met het bijhorende recept proberen ze mensen te inspireren. 
  • Plukweiden:  een bloemen en frambozen weide kunnen op geregelde tijdstippen worden opengesteld aan bezoekers. Er kan dan naar hartenlust worden geplukt.  
  • De hangende tuin: met 500m touw werden 32 plantenhangers gecreëerd die het terras van de kruitfabriek opfleuren.